Maktspelet – spela på vem som vinner

Sverige är ett av de länder som har förmånen att vara en demokrati, något som är långtifrån något man ska ta för givet. Det är bara att kolla på andra länder runt om i världen som Nordkorea, Vitryssland, Zimbabwe och liknande för att inse hur lyckligt lottade vi är som själva kan välja våra ledare.

Var stolt över, och värna om demokratin
Ofta glömmer vi av att vi är ett land som faktiskt har det väldigt bra ställt, och klagar istället på diverse olika missförhållanden. Visserligen är vårt land långt ifrån perfekt, och självklart bör missförhållanden alltid lyftas fram och åtgärdas, men jämfört med många andra länder världen runt är våra problem trots allt inte av särskilt allvarlig karaktär. En stor del av detta beror på att i Sverige är det folket som bestämmer, och tillsammans har vi därför kunnat bygga upp ett land som vi kan vara stolta över. Demokrati och rösträtt är alltså något vi har att tacka för mycket.

Att inte utnyttja demokratins fördelar och sin rösträtt genom att inte rösta är därför både dumt och respektlöst mot medborgare i diktaturer som hade offrat sin högra arm för de rättigheter vi har. Självklart gör var och en som man vill, men samtidigt kan man se det som en plikt som varje medborgare bör ställa upp på eftersom många världen runt hade varit beredda att dö för de rättigheter vi har här i Sverige. Att då inte utnyttja dessa rättigheter kan på många sätt och vis därför ses som moraliskt förkastligt. Att gå och rösta är därför något varje röstberättigad person bör göra.

Rösta på de du vill ska representera dig
Rösta dessutom på de partier vars värderingar överensstämmer med era egna, och låt inte andras åsikter eller grupptryck påverka er, oavsett om det handlar om media eller bekantskapskretsen. Tyvärr har media samt självaste SVT, som ju i sin roll som den statliga televisionen ska vara objektiva i sin rapportering, en tendens att ha vinklade artiklar och reportage som lyfter fram vissa partier och trycker ner andra. Lyssna därför inte för mycket på detta, utan skaffa er en egen bild och rösta sedan på det alternativ ni tycker känns bäst. Är vi en demokrati så får vi också bete oss på ett demokratiskt sätt, och inte bete oss demokratiskt enbart så länge det handlar om åsikter som stämmer överens med våra egna. ”Nackdelen” med demokratier är just att åsikter som inte stämmer överens med ens egna kan få komma till tals, men det är bara att acceptera och konfrontera dem på ett demokratiskt och vuxet sätt genom debatt och liknande. Kravaller, tårtkastning, hot, och liknande är förkastliga metoder som dessutom inte heller är något vidare framgångsrikt sätt att skaffa sig folkets stöd på.

Följ helt enkelt ert hjärta när ni röstar, låt er inte influeras av utomstående, och precis som andra bör respektera era politiska åsikter så förväntas ni även göra detsamma. Kan vi komma till en punkt där den politiska debatten ser ut på ett sådant sätt så har vi kommit en lång väg till ett betydligt trevligare debattklimat för alla inblandade.

Spela på resultatet
Men nu till något annat, nämligen spelande. Faktum är att man numera kan spela på i stort sett vad som helst, och valresultat är inget undantag. De kan kolla själv på nätets stora spelsajter. Du kan därför lägga en insats på vilket av partierna som du tror kommer att vinna valet. Förutom att vi förhoppningsvis får ett styrande parti som kan göra Sverige till ett så bra land som möjligt kan du därför också tjäna pengar på valet, något som gör det extra spännande.

Förutom att utnyttja dina rättigheter kan du alltså kombinera det med nöje, och förhoppningsvis tjäna dig en rejäl hacka på det. På så sätt kan valet 2018 bli extra intressant.