Centerpartiet

Centerpartiet.svgCenterpartiet har en lång historia bakom sig. De bildades officiellt 1913 vilket gör dem till ett av Sveriges äldsta partier men redan 1908 startade förberedelserna för partibildningen. Partiet ser den 1 December 1910 som deras grundningsdag på grund en publicering Carl Berglund lät göra, nämligen ”Bröder låtom oss förenas!” i tidningen Landsbygden.

 

1921 gick de samman med Jordbrukarnas Riksförbund och partiet bytte senare namn 1957 från Bondepartiet till centerpartiet. De verkar idag inom alliansen men har en ideologi som placerar dem mer i mitten än i högerblocket även om de långt tillbaka tiden verkade på högersidan. Partiets ideologi idag skiljer sig mycket från tidigare då de förespråkade ekohumanism och nordisk agrarianism, och de värnade starkt om sparsamhet med statens kassa. I och med den utveckling Sverige haft så har också politiken ändrats men vissa äldre värderingar hänger med naturligtvis som just detta med sparsamhet.

 

I dag handlar partiets ideologi om liberalism, grön ideologi, decentralism, liberalfeminism och socialliberalism. Partiet idag arbetar främst och helst med frågor som rör arbeten, företagande, välfärd, miljö, decentralisering och landsbygdsfrågor. Partiets starkaste stöd idag finner vi i Gotlands och i Jämtlands län. I det senaste valet 2014 fick partiet 6.2 procent av rösterna vilket var en sänkning med 0,4 procentenheter. Historiskt så har partiet alltid varit starkare inom kommuner och landsting än riksdagsvalet då fler väljer detta parti på dessa plan.

 

Centerpartiet har en nomineringsgrupp i kyrkovalet med Centerpartiet som partibeteckning även där och i Europaparlamentet där de har ett mandat så är de medlemmar i ALDE, Alliansen liberaler och demokrater för Europa. Idag är det en kvinna som sitter som partiledare, nämligen Annie Lööf och hon valdes in som ny partiordförande för Centern 2011. Som nämnts tidigare har partiet en lång historia och vi väntar med spänning på fortsättningen.