Stora vinnare och stora förlorare på Trumps valvinst

161108101434-election-2016-betting-donald-trump-hillary-clinton-780x4391Den 8 november 2016 måste räknas som en mycket viktig dag i världshistorien om vi ser till det rent politiska. Den dagen, det vill säga dagen då Donald Trump blev inröstad i Vita Huset, blev också en speciell dag i spelvärlden med både stora vinnare och förlorare. Sällan har det varit så mycket pengar i omsättning på ett enskilt spelobjekt och sällan har spelbolagen varit så fel ute med sin bedömning av sannolikheterna för de olika utfallen.

20 miljoner pund i förlust

Det sägs att den mexikanska miljardären Carlos Slim var den som förlorade mest i rena pengar på Trumps valvinst. Eftersom den mexikanska valutan försvagades mot dollarn med 9% nästan omedelbart efter det att valresultatet blev klart förlorade Slim en betydande del av sin förmögenhet. Försiktiga bedömningar pekar på att Slims förmögenhet minskade med omkring motsvarande 5 miljarder dollar.

Spelbolagen, som hade följt opinionsundersökningarna med lupp och utifrån dessa gett Hillary Clinton mycket goda chanser att vinna, förlorade naturligtvis inte några belopp i den storleksordningen. Emellertid beräknas bara de brittiska spelbolagen ha förlorat omkring 20 miljoner pund, det vill säga ungefär 200 miljoner svenska kronor. Globalt sett innebar Trumps skrällartade seger i valet en sammanlagd förlust för spelbolagen på omkring motsvarande en miljard svenska kronor.

På valdagens morgon visade oddsen på att Clinton hade fem gånger så stor chans att vinna som Trump, och under eftermiddagen sänktes oddsen ytterligare för seger för Demokraterna. När sedan utfallet blev det motsatta innebar det att spelbolagen blev tvungna att betala ut vinster till höga odds till de spelare som hade trotsat den allmänna känslan att Demokraterna skulle vinna.

Störst spelaktivitet någonsin

För många spelbolag blev USA-valet 2016 den största spelmarknaden för politik någonsin sett till omsättning. Några spelbolag kunde också räkna in USA-valet bland de tio största spelmarknaderna genom alla tider. Det omsattes miljoner och åter miljoner på marknaden på några av de största spelbolagen och även på de mindre placerades många spel.

Även tidigare val har naturligtvis varit högintressanta för dem som tycker om att spela om pengar, men för det amerikanska presidentvalet 2016 märktes en mycket stor ökning både i antalet spel och den genomsnittliga insatsen. Ett par brittiska spelbolag rapporterade redan någon vecka innan valet att insatserna totalt sett var större än de som hade placerats på Super Bowl i februari, som generellt betraktas som den största spelmarknaden alla kategorier. Den faktiska omsättningen uppgavs vara omkring 200 miljoner pund, det vill säga över motsvarande två miljarder kronor dagen för valet.

USA-valet och Brexit

Aktiviteten bland spelarna vid större politiska händelser har ökat undan för undan de senaste åren. Tidigare har denna typ av spel på odds, vanligtvis kallad novelty betting, främst handlat om exempelvis resultat i underhållningsprogram på TV eller händelser i de större kungahusen i Europa, men sedan ett par år tillbaka är det politiska händelser som i stället är nummer ett om vi tittar på omsättningen. Förmodligen kommer denna trend att hålla i sig. Det verkar nämligen som att många spelare uppskattar spelobjektet med mycket tydliga utfall och att det finns något mycket konkret och aktuellt bakom oddsen. I skrivande stund är till exempel det brittiska parlamentsvalet i centrum och många spelbolag, däribland nya betser, erbjuder ständigt uppdaterade odds på partierna Conservative, Labour och UKIP.

Det stora trendbrottet för spel på politiska val började med Brexit i juni 2016. Denna folkomröstning om huruvida Storbritannien skulle vara kvar i EU eller inte, drog inte bara miljoner människor till röstningslokalerna utan lockade också miljoner att placera spel på något av de två utfallen ja eller nej. Hos många spelbolag, särskilt då i Storbritannien, nådde omsättningen rekordnivåer för enstaka händelser. Även vid Brexit blev resultatet överraskande, och det innebar att spelbolagen gjorde stora förluster även på det utfallet.

Oavsett det faktum att Brexit och USA-valet har gett upphov till stora förluster för spelbolagen kommer odds på politiska val och folkomröstningar givetvis att fortsätta erbjudas av dem. Emellertid kanske spelbolagen, för att balansera sin risk och ta höjd för eventuella överraskningar, kommer att lägga mindre vikt vid opinionsundersökningar samt också justera oddsen på så sätt att den givna favoritens odds inte sätts riktigt så lågt som opinionen vill ha det till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *