Ekonomi: När kommer det nya räntebeskedet?

Nu är det nytt år och ett nytt räntebesked kommer snart att släppas från Riksbanken och nu blir det spännande. Reporäntan har varit mycket låg under många år nu och är negativ på -0,35 %. Reporäntan är den ränta som bankerna kan låna pengar till så de som tjänar pengar nu är just bankerna eftersom de håller sig på en stadig nivå över 2 % och vid den senaste uppdateringen av reporäntan när den fick ligga kvar oförändrad smyghöjde bankerna, man passade på helt enkelt. Handelsbanken var en av de banker som smyghöjde sin ränta med +0,03% med anledning att reporäntan har legat stilla väldigt länge.

Skärmklipp från riksbankens hemsida

Skärmklipp från Riksbankens hemsida

Nytt räntebesked 11 februari 2016

Stefan Ingves kommer att berätta för oss vad nästa ränta blir den 11 februari 2016. Då kommer det ett nytt beslut om räntan och nu finns det risk för att räntan blir +-0 eller högre än så. Att en drastisk höjning kommer nu i början av året tror vi inte men innan 2016 är slut kan ränteläget bli helt annorlunda om man jämför med föregående år. Detta kommer att påverka alla som har ett lån (fakta privatlån), räntan går upp om Riksbanken höjer sin reporänta, då kommer bankerna att följa med.

En kraftig ökning påverkar i högsta drag de som har rörlig ränta, den förändras efter tre månader och följer hela tiden räntebeskeden, så nu håller Riksbanken sin presskonferens den 11 februari och då ändras tremånadersräntan den första mars. Då kan bankerna höja direkt och alla som sitter med rörlig ränta får en höjning direkt i månadsskiftet. Alla som har bundet lån påverkas inte på samma sätt, deras ränta påverkas bara efter bindningstiden har löpt ut.

Chatta med Stefan Ingves på Riksbanken

Samma dag som Riksbanken släpper sitt räntebesked så kan privatpersoner chatta med Stefan Ingves som är chef för Riksbanken. Det går bra att ställa frågor från kl. 10 på morgonen men själva livechatten öppnar kl. 13.30 den 11 februari.

Mer info http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Chatt/2016/Chatt/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *